Menu
Your Cart

Често Задавани Въпроси и Поддръжка

Поддръжка

ГАРАНЦИЯ НА ВАШИЯТ ЧАСОВНИК:
Всеки производител предлага някакъв гаранционен срок на продукцията си. Обикновено гаранцията е около една година. Има компании, които предлагат гаранция за няколко години. Когато купувате часовника, уверете се, че го получавате в оригиналната му опаковка, заедно с всички информационни материали. Прегледайте и документите за гаранцията. Попитайте непременно за сервиз и поддръжка.

ГАРАНЦИЯТА НЕ  ПОКРИВА СЛЕДНОТО:
 1.Трайността на батерията.
 2.Нормалното износване и захабяване от времето (напр. надраскване на стъкло, промяна в цвета и/или материала на неметалните каишки и закопчалки, изработени например от кожа, текстил, гума, изтриване на нанесеното покритие).
3.Всякаква повреда на която и да е част от часовника възникваща от неправилно/противоестествено ползуване, липса на грижи, небрежност, злополуки (удари, хлътнатини, смачквания, счупено стъкло, и т.н.)
4.Неправилно ползване на часовника и несъблюдаване на ръководството за ползване, предоставено от нас.
 5.Часовникът е бил манипулиран от неупълномощени лица (например за подмяна на батерията, обслужване или поправка) или е претърпял промяна в оригиналния си вид.

Погрешно сверяване на датата: Смяната на датата между 21:00 и 03:00 часа може да доведе до повреда в механизма на часовника. Това се дължи на факта, че в този времеви интервал, започва автоматичната смяна на  датата . Ако в този период опитате да коригирате датата ръчно, ще се упражни натиск върху зъбните колела, който може да повреди механизма. Това може да доведе до повреда на автоматичната система за промяна на ден и дата. Ако правите това многократно, в крайна сметка ще повредите системата за смяна на датата и ще трябва да изпратите часовника си за ремонт, който не се покрива от гаранцията. МЕХАНИЧНИ И АВТОМАТИЧНИ ЧАСОВНИЦИ:
За да приведете в експлоатация Вашия автоматичен часовник, трябва да го навиете докрай. Това обикновено става посредством короната (30-40 оборота са напълно достатъчни). При навиване пружината не може да бъде пренавита – тъй като при модерните автоматични часовници тя е защитена посредством плъзгащ съединител. При часовници с ръчно навиване трябва да навивате, докато усетите първото съпротивление.


ЧАСОВНИЦИ С БАТЕРИЯ
Кварцовите часовници са близо 90 % от всички часовници, произвеждани днес. Те са значително по-опростени. Нямат нужда от навиване или от каквото и да било специално внимание, обикновено дават само около минута или няколко минути отклонение на година. Ако е спрял или EOL системата се е активирала (някои модели имат End Of Life/ EOL система, т.е. сигнализират кога наближава края на батерията – секундарната стрелка прескача през 4 секунди), моля посетете нашия сервизен център. Не оставяйте остаряла, неработеща батерия във вашия часовник.


ХРОНОМЕТЪР
С хронометъра на вашия часовник можете да измервате изминало време. Границата на хронометъра е 9 часа и 59 минути. Можете също да измерване времена за отделни етапи (lap и split времена), да ги записвате в паметта на часовника и да ги възпроизвеждате в режим Възпроизвеждане. До 59 минути 59.99 секунди времето се измерва със стъпка 1/100 от секундата. След това стъпката е 1 секунда.


ТРЕТИРАНЕ СТЪКЛОТО НА ВАШИЯТ ЧАСОВНИК
Минералните стъкла са чувствителни на надраскване. Стъкла от сапфир кристал могат бъдат надраскани само с диамант. За съжаление обаче тези устойчиви на надраскване сапфир кристал стъкла са и по-чувствителни на удари в сравнение с минералните стъкла.


АНТИРЕФЛЕКСНО ПОКРИТИЕ НА СТЪКЛОТО НА ВАШИЯТ ЧАСОВНИК
Антирефлексното покритие е фин слой върху стъклото на часовника, който осигурява перфектна видимост на циферблата, чрез елиминирането на отразената светлина. Това деликатно покритие може да се повреди при триене или контакт с твърди, груби повърхност.


КОЖЕНИ КАИШКИ
Каишките от кожа по принцип не бива да имат съприкосновение с влага, сапун и химикали. Само каишки, при които изрично е посочено, че са водоустойчиви (които са от силикон), могат да се почистват под течаща вода. И тук важи правилото да не се използват почистващи средства. В противен случай могат да се появят промени в цвета и контура на каишката. Трайността на кожената каишка е от една до две години.


ЗА DLC ПОКРИТИЕ
DLC е технологията за покриване на метал с черен цвят с най-висока издръжливост и най-трудно за надраскване. Пакритието се постига, като високовъглеродна сплав бързо се охлади върху метална повърхност. Процесът много прилича на този на създаването на синтетични диаманти. Ето защо DLC покритието има сходни свойства и прави метала много по-траен.


ЗА IP ПОКРИТИЕ
IP  или йонното покритие е едно от най-новите покрития, а също така и най-напредналото към днешна дата. IP покритието е полагане на слой  титаниев нитрид върху основният метал, под формата на пара. Крайният резултат е по-трайно и по-трудно на надраскване покритие, като също така предлага по-голяма яркост и блясък.
Експерименти направени, за да се провери издържливостта на IP покритието са показали,че това покритието е от пет до осем пъти по-трайно и устойчиво на корозия и износване. Избягвайте контакт с абразивни повърхности.


ЗА PVD ПОКРИТИЕ
PVD (PVD/ Physical vapor deposition) покритието обикновено е само няколко микрона тънък, но твърд слой устойчив на корозия. Молекулите  му така се свързват с тези на метала, че  веднага  след нанасянето му е много трудно (почти невъзможно) да бъде отстранено. Избягвайте контакт с абразивни повърхности.


ГАЛВАНИЧНО ПОКРИТИЕ
Тези покрития се полагат чрез електролиза. Като се променя честотата и големината на тока е възможно да се промени дебелина на различните слоеве. Позлатяването е галваничен процес, при който се нанася фино златно покритие върху определени компоненти на часовника. Това покритие може да се отстрани при триене в твърди и груби повърхности. Избягвайте контакт с абразивни повърхности.


МАГНЕТИЗИРАНЕ
Ако забележите, че часовникът ви изведнъж започне да работи прекалено бързо, вероятната причина за проблема е магнетизирането на спиралната пружина. Това от своя страна води до забавяне въртенето на колелото на балнаса, което ускорява ритъма на часовника. Проблемът се оправя изключително лесно, като часовникът бъде прекаран през машина за демагнетизиране и е готов за употреба. В редки случаи от намагнетизиране, можем да наблюдаваме забавяне на часовника.
Избягвайте да оставяте часовника си до уреди, излъчващи силно магнитно поле, такива като хладилници, телевизори, мобилни телефони и др. Те могат да повлияят на правилното функциониране на вашия часовник. Като основно правило и препоръка е да държите часовника си поне на 5см от уреди с магнитно поле.


ОТНОСНО LAP И SPLIT ВРЕМЕНАТА
Lap time е времето, което ви е необходимо, за да се придвижите от една точка до друга по време на състезание. Например при бягане на писта можете да измервате времето си за всяка една обиколка по отделно. Split time е времето от старта до различни точки по време на състезанието. Например можете да измервате какво е вашето време от старта до маркера за изминати 5 км, от старта до маркера за изминати 10 км и т.н.
Измерване на изминало време: Следващите операции са еднакви независимо дали измервате lap или split времена

Натиснете бутон А за старт на хронометъра
Натиснете бутон А за спиране на хронометъра. Можете да стартирате и спирате хронометъра колкото пъти желаете чрез натискане на бутон А
Натиснете бутон С за нулиране на хронометъра


FLYBACK ФУНКЦИЯ
Тази функция е разработена за пилоти. По време на отброяване с натискане на бутон се започва ново отброяване. Резултатът е, че няколко времена са записани без забавяне.


ХЕЛИЕВ КЛАПАН
Хелиевият клапан е специална разработка за професионални дълбоководни гмуркачи. Той е запълнен със смес от хелий и кислород. Хелиевите молекули са по-леки от тези на въздуха. Поради тази причина след завръщане на повърхността хелиевите молекули не излизат от корпуса на часовника със същата скорост както въздуха, това увеличава налягането отвътре, което може да доведе дори до избиване на стъклото и уплътнението от корпуса. За да предотврати това, хелиевият клапан се отваря докато гмуркачът постепенно излиза на повърхността, така че хелият да може да излезе по-лесно от корпуса.


КАК ДА ИЗПОЛЗВАМ КОРОНКА НА ВИНТ
1. Много е важно да държите заключена коронката, докато не ви е необходимо да я използвате.
2.Как се отключва коронката: Завъртете коронката обратно на часовниковата стрелка, когато усетите леко щракване, вашата коронката е отключена и може да се оперира с нея.
3. Как се заключва коронката: Веднъж приключили ползването и, завъртете я по посока на часовниковата стрелка като едновременно леко я натискате към корпуса на часовника.

При незавита коронка в следствие на което е влязла вода в часовника, ремонта на механизма е за сметка на притежателя на часовника. При никакви обстоятелства не отваряйте часовника си сами; погрижете се той да бъде проверяван само в оторизиран сервиз на съответната марка.

 


ТАБЛИЦА ЗА ВОДОПРОПУСКЛИВОСТ
Бъдете внимателни и спазвайте тази информация ако искате да използвате часовника си дълго време. Дори и вече да сте влизали във вода с 30 или 50M и да не сте повредили часовника имайте предвид, че това дали ще пропусне вода зависи от много фактори, като дълбочина, соленост на водата, температура, продължителност на потапянето и др.
Водоустойчивостта на часовниците се класифицира при лабораторни тестове за издържливост на налягане, проведени от плувец или гмуркач, стоящ неподвижно при даденото налягане. Повечето занимания във вода обаче са свързани с много движение и други промени на околната среда. Тези отклонения от начина на класифициране на часовника могат да поставят на изпитание или да неутрализират водозащитните свойства на вашият часовник.
Водоустойчивостта на часовника не може да бъде гарантирана завинаги. Тя може да се повлияе от остаряване на уплътненията или от случаен удар на завинтващата се коронка. Препоръчваме ви да проверявате водоустойчивостта на часовника си веднъж годишно.

 

Маркировка

Допуска се

Не се допуска

30М WATER RESISTANT

Водозащитен часовник единствено от водни капки (напръскване, дъжд). Ние препоръчваме часовниците със степен на водоустойчивост от 3 АТМ да не се мокрят изобщо.

Не се допуска ползване в баня, басейн, море, плуване, гмуркане.

50М WATER RESISTANT

Плуване в басейн, къпане в баня, риболов. (Часовниците с обозначение от 5 АТМ могат да издържат краткотрайно потапяне във вода САМО в лабораторни условия, където часовникът е изложен на статично налягане за много кратък период от време. При енергично плуване, силна струя вода или скачане във воден басейн, създаденото моментно налягане може многократно да надвиши степента на водоустойчивост. Ние препоръчваме часовниците със степен на водоустойчивост от 5 АТМ да не се мокрят изобщо.)

Не се допуска скачане във водата с часовника, както и гмуркане с акваланг, гмуркане с шнорхел, натискане на бутоните и въртене на коронката под вода.

100М WATER RESISTANT

Плуване и гмуркане до 100 метра дълбочина.

Не се допуска гмуркане с акваланг.

200/300М WATER RESISTANT

Може да се използва при всички дейности, предполагащи обилно мокрене, включително леководолазна дейност, но не и при гмуркане на големи дълбочини, изискващи използването на газови смеси от кислород и хелий.

ВАЖНО!

След мокрене в солена вода, да се измие много добре с чиста вода.
Политика за поверителност (GDPR)
Този уеб сайт използва "бисквитки" ("cookies") според Политика за поверителност »